Zážitky a reakce týmů

Tým "Silueta" napsal:



Jak jsme prožili Sendvič

Je půl třetí a my domlouváme vítěznou strategii. Každý z našeho pětičlenného týmu si po vyhlášení nové sady vezme jeden úkol, přečte si jej, odhadne složitost a podle toho se bude postupovat dál.
V rychlosti děláme foto týmu a sedáme k počítačům.

Třetí hodina odbila. Už to začalo! Po chvilkové indispozici serveru jsme se mohli s plnou silou vrhnout na řešení úkolů. Naši promyšlenou strategii kalí drobný problém a to, že nám schází pátý hráč, který měl podle původního plánu zuřivě luštit šifry po našem boku. "Nevadí, nějak to vyřešíme" doufáme a zíráme na zadání.
Vida, Kvíz o účastnících. Zkusmo tipujeme správné odpovědi na otázky a zkoušíme ve sloupečcích najít smysluplné slovo. Nejblíže je "cilepk". Tak tudy ne, přátelé, půjdeme na to hrubou silou. Po vypsání možných kombinací na papír a využití zkušeností ze hry Boggle bylo nalezení správného slova otázkou asi čtyř minut. Hurá, máme první ukol!
Paralelně se řeší i další úkol - Kolik jazyků znáš... Až do dnešního dne jsem nevěděl, jak na internetu postrádám dobrý čínsko-český slovník. Kupodivu se nám daří najít čínsko-anglický slovník, do kterého jde zadávat symboly podle použitých tahů. Hledaný symbol se nám ale nedaří zadat. Naštěstí už máme k ruce i hebrejský slovník, kde písmena z prvního slova jsou a znamenají "VLK" (interpretujeme jako VELIKÉ). Ještě chvíli hledáme ve slovnících, ale nic nenacházíme. Vypadá to, že nikdo z nás nedával na základní škole při hodině čínštiny pozor. Zkusmo zadáváme pár náhodných tipů, ale místo gratulace nám jen nabíhá čas tak rychle, že už prakticky nehraje roli. Aspoň teď můžeme tipovat kódy na kterýkoliv úkol.
Přichází pátý člen týmu asi se čtyřicetiminutovým spožděním a sádrou na ruce. Později se to snaží vysvětlit pádem na snowboardu, ale my ostatní máme podezření, že to přehnal s tréninkem na Sendvič. Zkušený doktor by jistě poznal zápěstí vymknuté při skládání Rubikovy kostky.
Superkostku, Řadu řad a Můj deník ale i přes novou posilu nezvládáme.

To už vstupuje na scénu druhá série úkolů. Filmovku po týmové spolupráci řešíme poměrně rychle.
"Nechybí vám někdo?" Tak zní název dalšího úkolu. Naštestí zde stačí jen nápad, který nás napad.
U Podivných slov je vidět, jak se vyplácí mít v týmu lidi s různým stylem uvažování. Jeden zkouší kroužkovat související slova a další kolemjdoucí jen poznamená "Hele, a není to celý nějaký slovo?" A hele, bylo to slovo :-)
Úkolem Černobílá nás autoři dostávají na lopatky, ale o to lehčí je Vražda, u které si jeden z hráčů vzpomněl, že tento příběh už jednou četl v knížce detektivních povídek. Bohužel to je zrovna hráč s děravou pamětí. Ostatní mu ale při vzpomínání pomáhají (například vyhrožováním) a tak tento úkol zvládáme dost lehce.

Následuje pauza, konzumace sendvičů a další foto, tentokrát zahrnující i vážně zraněné oběti příprav.

V další sadě jsou dva lehké, ale časově náročné úkoly - Dvanáctistěnosměrka a Bludiště bez Minotaura. Oba kódy zadáváme po půlhodině supění nad papírem. Zato Inverzi a Playfair vůbec nestíháme. Báseň dokážeme zředit až na tři slova, ale poslední krok už nikdo z nás nezvládne.

Zbývá poslední série úkolů. Ve vrchní housce lehce doplňujeme všechna XXX, ale zlomky v závorce odolávají našim pokusům o interpretaci.
Speciální latinský čtverec se dá zvládnout usilovnou prací. Naštěstí máme v týmu i hráče, kteří nejsou tak leniví jako pisatel, takže se nám daří tento úkol zdárně dokončit.
Základní Caesarova šifra je jednoduchá, zvlášt pro našeho ostříleného člena, který si na ni pohotově píše program, ale druhá šifra nám uniká.
Sousedskou povídku nechápeme.
Obrázky se nám po zapojení dvou chytrých mozků daří rozkódovat.

Uff, a je to za námi. Za chvíli studujeme výsledky a chytáme se za hlavu při čtení správných řešení. Ale nedopadlo to tak zle, jsme na 24. místě a to máme vyřešených jen 9 úkolů z 20. Každopádně jsme zažili hezké odpoledne a potrápili mozky u originálních hádanek, za než bych chtěl organizátorům složit velkou poklonu.

Na další Sendvič se už těší členové týmu Silueta.


Zpět na zápisky