Zážitky a reakce týmů

Tým "Čaj o páté" napsal:



Za sebe jako iniciátora účasti našeho týmu v Sendviči jsem ze všeho nejvíc rád, že se nám podařilo po roce a půl dát znovu dohromady v jednom týmu tři ze čtyř členů sestavy Fň z Tmou 2004, resp. tři z pěti členů z Bedny 2004. Doplněni navíc o dva zdatné borce, dokázali jsme se po pomalejším začátku propracovat do první pětky a až do konce mohli hrát s nejvyšší motivací. Zas tam byl ten opojný pocit synergie celého týmu, vzájemné inspirace a nakopnutí, díky nimž jsme toho nakonec dotáhli mnohem víc než kdybychom luštili jako pět soustředěných jednotlivců. Děkujeme orgům za akčně strávené odpoledne a blahopřejeme vítězům i morálním vítězům :-)

K úkolům:
101: Pěkné, asi by se to dalo vyřešit, kdyby na tom dělal celý tým a měl třeba hodinu. Přehrávali jsme na flétnu a tak nám bylo jasné, že písnička to není.
102: Zde jsme dali na radu kamarádů biologů bělozubku, o přestávce posílali protest. Postupně jsme zjistili, že u nás žije bělozubka bělobřichá, ale na dohledávání detailů už nebyl čas. Ve výsledkové listině by nám to beztak nepomohlo.
103: Standardni.
104: Etuda z pokročilého googlování. Víťa znal Rolling Stones a Tři sestry, náhodně nám vyšel Offspring (čekal jsem, že to bude páté logo) , trojka a čtyřka vyšly vhodnou volbou klíčových slov.
105: Tady asi měli výhodu ti, kdo mají na disku spoustu knih v elektronické podobě, což mi připadá lehce nevýchovné ;-) Ale zas jsme to i díky tomu dali :-)

201: Krásné.
202: Část týmu zkoušela morseovku na slova sudé a liché délky, já jsem zkoušel na spisovná/nespisovná. Nikomu nic nevycházelo, blížil se konec limitu. Jim vycházelo KDOKOUCH a tak jsem ze zoufalství navrhl, že to může být KDOKOUSE, tedy PES. Byla to blbost, C se v morseovce dá za S zaměnit jen velmi těžko. Špatná odpověď. Když jsem ji zadával, začetla se Alena do mého papíru s pokusy o řešení a uviděla KROKODÝLa. Narozdíl ode mě, zdeformovaného češtinářkou, pro niž "teď" bylo slovo hovorové...
203: Vyřešil pečlivý Víťa, jen nás naštvalo počítání tahů, asi jako mnoho jiných. Dali jsme 8, pak 6, pak 16 a získali nezaslouženou půlhodinu penalizace. Odpověď orgů, že v úloze není nikde řečeno, že se jedná o šachy, nemohu nazvat jinak než arogantní.
204: Podle mě totální haluz z naší strany, měli jsme ZÁKLAD a ŽIVOT a tak jsme v časové tísni střelili ŠKOLA. Ale třeba Víťa si byl jistý správností. Asi nemám pro tento typ úkolů ten správný smysl.
205: Poznali jsme Lago di Maggiore, pak zbytek, už už chtěli dát Marseille, ale v poslední chvíli nám to docvaklo.

301: Šifrované básně Ivoše Cicvárka (předpokládám) už pomalu aspirují na svébytný literární žánr :-) Chytili jsme se na ypsilonech a zetech a pak jen zbytečně vyplýtvali jeden pokus, protože jsme úspěšně zapomněli, že nadpis mluvil o nějakém S...
302: Vyřešila Alena manipulacemi s textem ve Wordu.
303: Tohle nás pobavilo asi nejvíc. Jen se stydím, že jsem neuhodl Hymnu Tmou.
304: Chytili jsme se na slově "sumarizovat". Osobně se mi to moc nelíbilo, protože je to myšlenkový pochod silně využívající specifický způsob uvažování spojený se šifrovacími hrami. Je to vlastně komunikace mezi autorem šifry a luštitelem, využívající jazyk, který luštitel zná tím líp, čím víc šifrovaček objel. Není v tom nic obecnějšího, k ničemu jinému ten jazyk není.
305: "Nebylo to už náhodou na Bedně?", byla první reakce Svobodného bednáře Víti.

401: Ale fuj. V tom se přece dá hledat milión věcí, naopak morseovka se dá hledat úplně ve všem. Co to vzít podle fotek obsahujících zelenou barvu a fotek ji neobsahujících? Smutných, veselých a neutrálních fotografií? My zkoušeli semaforovou abecedu (u delfína ploutve, u Dolly uši, u mudžáhedína raketa...).
402: Na tom jsem nedělal, ale zjevně to nebylo těžké.
403: Hledali jsme v tom grafickou šifru, zkratky nás nenapadly.
404: Původně jsme si říkali, že to státy nejsou, to by bylo málo rafinované - zkoušeli jsme kraje. Byly to státy.
405: Ano, bylo to nápadný ;-)

Musím ocenit, jak je hra vyvážená, úlohy měly přiměřenou obtížnost a pauza přišla v pravou chvíli, mně už v tu chvíli vařil mozek :-) Díky, orgové, ještě jednou, musí to být pro vás taky slušný stres, zvlášť když vás navíc v pět a v osm zavalí protesty týmů v zápalu boje přesvědčených o nejrůznějších křivdách, chybách a nejednoznačnostech. Doufám, že si to moc neberete, že vás to bavilo stejně jako nás a že časem s chladnou hlavou zvážíte, kterým protestům a jak by se dalo při dalších hrách předejít.


Dalibor

Zpět na zápisky