Zážitky a reakce týmů


Tým "Marmoti" napsal:

Úvod

Letošní Sendvič byla naše šifrovací premiéra. Tým byl původně jen jednočlenný, ale nakonec se hlavně na druhou část přidala Radka. Jako úplný nováček jsem střízlivě očekával umístění někde ke konci tabulky s tím, že vyřešit dva úkoly snad zvládneme a tři potěší. A jak to dopadlo?

101. - Čáry

Vida, šifra přesně pro začínající tým. Po prvních dvou částech jsem se zamyslel, co by tak mohlo obsahovat AND a končit KAN, a zbytek už nebylo třeba řešit. Dobrá motivace do začátku.

102. - Rušný týden

Tohle bylo vtipné, obzvlášť EMU a WTF. Některé zkratky jsem vůbec nepobral (vepřovice, skupenství, kamarádi ve zlomku), ale výsledný text dával zhruba smysl a při aplikaci stejného principu nebylo těžké kód domyslet.

103. - Obrázky a tajné písmo

Že značky mají kód Axx, jsem zjistil. Ale vybírat příslušná písmena z doprovodných textů mě už nenapadlo.

104. - Rozkazovací

Štvalo mě, že to všichni mají a já pořád netuším... Nakonec se řešení ujala Radka a po chvilce objevila olympiádu.

105. - Kdo, co, čím

Radka poznala Novosvětskou. A to bylo tak všechno.

107. - Tóny a intervaly

Zajímavý nápad. Všiml jsem si letopočtů vážících se k sopkám, ale jména těch sopek nesouhlasila s počtem políček. Návodný název nepomohl.

203. - Tajemná

Na správný princip jsem přišel až ke konci časového limitu a pochopil, že to asi bude pětipísmenné jméno, ale protože se mi nepodařilo rozluštit spoustu jmen ze zadání (nejen žlutý Miroslav byl oříšek), dal jsem dohromady jen N. První pokus MILAN zadaný v 16:58 byl špatně, prolistováním kalendáře a hrubou silou bych to byl asi ještě stihl, ale rozhodl jsem se v posledních minutách aspoň mrknout na zbytek sady. Škoda.

205. - Duel

Hodně zajímavé. Pochopil jsem jenom, že jedna z nahrávek kóduje den. Bílého probliknutí jsem si vůbec nevšiml, pustil jsem si videa na pozadí v domnění, že půjde jen o zvuk.

302. - Kostičky

Hezké :) Jen z toho nevycházela žádná kloudná dvojice. Až pak jsem porovnal váhy, došlo mi, že jaguár asi nebude čtyřiapůlkrát těžší než levhart, tak jsem opravil levharta na rysa a bylo to.

303. - Vokální

Nad tímhle jsme dost dlouho dumali. Že obrázky kódují čísla, bylo jasné, i když některá jsme určili špatně (vtipná byla hlavně úvaha medvěd=devět). Morseovka lichá-sudá nedávala smysl (ani jsme tím neměli ztrácet čas, protože by určitě nebyla dvakrát ve stejné sadě), semafor jsem zkoušel, ale jen převedením čísel na ciferník hodin, což pochopitelně nefungovalo. Směru pohybu obrázků jsme nepřikládali význam.

304. - Ostrov pokladů

Uf, uf. Tohle není úloha pro nás. Ale je moc hezká. :)

305. - Tři roky

Radka obstarala přesmyčky a já aha-moment. Příjemná oddechovka.

306. - Jak vyrobit časopis

Pěkné. Umístění figurek nebyl problém, po chvilce tápání - nevykresluje to písmena? - dává to něco, když se obsazené kroužky spojí podle pořadí vět? - jsme odhalili i Brailla.

307. - AI obrázky

Po přečtení řešení uznáváme, že na to bychom nejspíš nepřišli...

401. - Tlačítková

Radka coby milovnice KNP se pustila do hry a po chvilce nahlásila střechu a nos. U dalších strategií už se tak nedařilo, ale taktika "první dvě indicie stačí" úspěšně aplikovaná už u 101 přinesla své ovoce i teď.
K diskutovanému fungování stránky: Firefox/Win 7 - bez problémů, Chromium/Lubuntu - nenajela vůbec. Dodatečně vyzkoušeno v IE8/Win XP - bez problémů.

402. - kafkovY proměnY

Vypadalo to jako úkol typu "najděte vetřelce," a tak jsme se zbytečně upínali na slovo "složené." Binární kódování neumíme (což by s internetem nebyl takový problém), ale hlavně nás vůbec nenapadlo ho tam hledat.

404. - Ohebná křížovka

Napadlo nás, že to buď bude odkazovat k městu důležitému pro křesťanství (křížky), nebo že to bude nějaká písnička. Nakonec byla pravda obojí, i když v obrázcích jsme hledali jen text písničky. :)

405. - Mlha

Podle doporučení jsem si prošel předešlé Mlhy a nemůžu se zbavit dojmu, že po záludném "kdo to vyřeší jako první" jsou už nějaké jednodušší. Což nám ovšem tentokrát jako nováčkům nijak nevadilo. :)

Závěr

Skvěle jsem se pobavil a i Radka, kterou jsem musel k účasti trochu přemlouvat, byla celkem spokojená. Ze všeho nejvíc mě překvapil výsledek - osm vyřešených úkolů a sedmé místo v začátečnické tabulce zdaleka překonalo moje očekávání. Rozhodně je to skvělá motivace pustit se i do dalších šifrovaček. Děkujeme organizátorům za pěkně strávené sobotní odpoledne!

Zpět na zápisky    -   Vizitka týmu