Zážitky a reakce týmů


Tým "Přizdi" napsal:

101. - Čáry

Metoda "kouknu a vidím, autorské řešení si přečtu po hře".

102. - Rušný týden

Chvilku nám motala hlavu. Snažili jsme se nějak použít ten týden.

103. - Obrázky a tajné písmo

Luštila druhá část týmu, takhle zpětně po hře se mi líbí. Nápaditá.

104. - Rozkazovací

Asi bych víc uvítal tajenku v binárce, ale v zásadě nekladla velký odpor. Osmisměrku jsme použili jen pro nalezení některých sloves, která pak napověděla úsloví.

106. - Rodina

Bohužel není odolná proti metodě Bruta Forceho. Takže jsme si jen řekli, jak se autorsky luštit má, a pak jsem tu logickou úlohu přeskočil a řešení vyvěštil z vypsaných slov s pomocí očekávání tematické tajenky.

107. - Tóny a intervaly

Šifry "vyžadující" znalost hudební teorie se mi moc nelíbí, ale i v našem týmu existuje v této věci pluralita divergentních názorů.

108. - Kruhy s obrázky

Moc se mi nelíbí, přijde mi, že obsahuje dost zavádějících prvků. Proč jsou řádky rozsekány, jak jsou rozsekány? Proč je jednou slovo generické (squaw) as jednou vlastní (Žvejk)? Atd. I když jsme záhy přesně odhadli, jak přesně je šifra zkonstruována (pangram) a že chybějící písmena budou mít vztah tajence, tak luštění trvalo dlouho a vyžadovalo dost upřesňování v průběhu. Nebylo to moc elegantní.

201. - Uspořádaná slova

Ignorovali jsme délky slov, i tak šlo text s trochou fantazie přečíst. Ještě že tak!

202. - Písmo s popisky

Moc se mi líbí. Velmi šťavnatá klasická sendvičovka. Letos asi nejsendvičovatější šifra. :)

203. - Tajemná

Líbí se mi "rozostřené" řešení. Je všude a nikde. Originální.

204. - Síť

Líbí se mi, že se v šifře vysvětlí použití dvou různých těles. Zpočátku jsme v tom chtěli vidět státy USA, tvar sítě i počet 2D útvarů celkem seděl. Naštěstí jsme se z lokálního maxima dokázali rychle přehoupnout do globálního.

205. - Duel

Taková nemastná, neslaná, viděná a už párkrát luštěná. Ale v druhé sadě vždy potěší, když něco jde vyřešit na první dobrou, takže si nestěžuju.

301. - Prehistorie rezistorů

Trochu mi skřípe spojení mezi rezistory a prehistorií, je to takové násilné. Dost nás zdrželo, že kalkulačka, kterou jsme používali, znala jen barvu stříbrnou, nikoli šedou. Stejně tak některé zdroje geologických epoch uváděly hodnoty trochu jiné, než obsahovala šifra. Heslo KOMANC taky není z těch, které se snadno uhodne při chybějícím písmenku či dvou. Prostě ve výsledku trochu víc otročina, než by musela být, kdyby se optimalizovalo lépe na DX (dešifrovací experience).

303. - Vokální

Zábavná sendvičová rychlovka. Líbila se.

304. - Ostrov pokladů

Taky taková klasická sendvičová. Proč ne. Čekal bych možná o něco dřív ve hře.

305. - Tři roky

Jednotlivé elementy šifry se mi líbí. Celkové provedení do spírály moc ne, ačkoli chápu motivaci. Velmi by pomohlo, kdyby v šifře aspoň jednou bylo něco jako "XYZ on" nebo "jeho XYZ", prostě hint na jasně mužské jméno. Takto to znělo, že se hledají jen ženy, což je podezřelé a trochu odvádí od generického kalendáře.

306. - Jak vyrobit časopis

Pěkná omáčka kolem všeho toho skládání. Proč ne. :)

307. - AI obrázky

Snadná, jen to chvilku zabralo.

308. - Obrázky v kolečkách

Neluštil jsem, ale zpětně se mi konstrukce šifry líbí.

403. - Opravdu se do toho chcete pustit?

Pěkná konstrukce šifry. Nechtělo se nám do toho pustit, tak jsme na šifru vypustili na horách detašovaného Toma. :)

404. - Ohebná křížovka

Vlastnost hláskových změn nám přijde asi víc běžná, než doopravdy je. Nevšimli jsme jí jako něčeho zvláštního. Pomohlo by, kdyby slova v zadání od začátku měla jen jeden společný sloupec, nebo byl aspoň naznačen ten sloupec tajenkový, pokud by s unikátním společným šifra zkonstruovat nešla. A teda líbilo by se mi, kdybychom na šifrovačkách používali termín "křížovka" v tom užším významu, tj. jen pro úlohy, kde se vpisované výrazy skutečně kříží. Tohleto v šifře je pro mě doplňovačka.

405. - Mlha

Oceňuju, že MLHA ani po tolika letech nezanikla. Tahle je sice taková trochu řídká, ale aspoň byla rychle zdolána. :)

Závěr

Moc díky za hru, skvěle jsme si zasoutěžili a byla to zábava!

(hodnotil Dero)

Zpět na zápisky    -   Vizitka týmu