Zážitky a reakce týmů

Tým "Chlýftým" napsal:



Tento text najdete i na http://chlyftym.wz.cz/, takže neváhejte a klikejte ;).

Naše svačina – Chlýftým
Před startem

To, co jsme dělali na Sendviči, se opravdu těžko popisuje. Hra jako taková není lineární a dochází k roztříštění pracovních sil, takže když někdo něco vyluští, zbytek týmu to zaregistruje akorát tak, že si všimnou posunu ve výsledkové listině. A to zvlášť při rozdrobení do více míst. My jsme sice seděli všichni u Ondry na Vinohradech a i když jsme si na začátku řekli, že šifry budeme řešit nejdřív sériově, a až se přijde na postup, někdo šifru doluští, dopadlo to skoro naopak. Proto taky skoro vůbec nevím, kdo kterou šifru vyluštil a jak.

Svůj tým jsem před Sendvičem skoro tři týdny neviděl a taky o nějaké přípravě u mě nebyla zmínka, takže jsem jenom doufal, že budeme lepší než minule. Někdy před startem mi Set oznámil, že musíme porazit FIMAN++, protože s nimi startuje Jeňa, který ještě před rokem hrál za nás.

Na sraz jsem samozřejmě nestihl trolejbus, ale naštěstí jsem v dalším potkal Rosťu a čirou náhodou taky šnEka s Růžmenem z našeho druhého týmu (tentokrát Chlýftým a spol.). Nakonec jsme ale nebyli poslední, protože Set, kvůli kterému jsme měli sraz o půl hodiny dřiv, si nějak špatně sečetl minuty a byl tam deset minut před začátkem. Naštěstí letos jsme už s konfigurací sítě neměli takové zdržení jak loni, takže to ani nevadilo.

Těsně před startem už jen netrpělivě čekáme s prsty na F5.

1. sada

Noty jsme si zkoušeli hrát na klavír i na počítači, ale samozřejmě nikdo nic nepoznal. Jak by taky mohl, že :). Pak jsme i zkoušeli nějaké různé postupy (morseovku...), ale nic.

Druhou šifru jsem si chvíli četl a pak mi ji vzal Set, že to je úloha pro stroj a naprogramoval program, ze kterého řešení vypadlo za chvilku.

Obdélníky si vzal na starost Rosťa, vyřešil je, ale co s nimi, že. Naštěstí si Set všiml podbarvených oblastí.

Ve 104 jsme sami věděli pouze tři loga z 6, tak jsme museli požádat o pomoc přítele na ICQ, který nám poradil Exploited a z toho už jsem heslo uhodl.

Šotka jsem si vzal na starost já a pan Google. Tři úryvky jsem odhalil rychle (3, 4, 5), se dvojou a jedničkou mi pomohl Rosťa a když jsme vypsali místo dobrých slov špatná, odpověď byla na dosah ruky – jen stáhnout Malého prince.

Z první sady jsme až do pěti nedali Noty. To byla podle mně opravdu těžká šifra a ty tým, co ji vyluštily, si zaslouží „pochvalu“ ;). Obdélníky a 102 byly hodně mechanické šifry, snad se nám Setův program byde někdy v budoucnu hodit :). Za uhodnutí log vděčíme hlavně spolužákovi Míšovi, terý nám poradil chybějící článek. Taky docela jednoduchá. Skoro všechny chyby v šotkovi se daly najít i bez originálů, takže to taky bylo docela rychlé.

My ale máme odjakživa docela pomalý rozjezd, takže nám všechno trvalo strašně dlouho.

2. sada

Šifra 201 připadla na mě, princip byl docela jasný, jenom se popasovat s některými názvy. Postupně jsme se u hádání vystřídali všichni. A když na prvních pár místech vyšel SMZIK, řešení už jsme měli. Jenom doteď nechápu přechod od štojí k šedý.

Morseovku zvládli Terka s Ondrou raz dva, ani jsem neviděl zadání.

Dokazování tvrzení je Rosťova parketa, takže koně byli na něm. Šestnáct tahů odhalil docela rychle.

Graf byl víceméně práce všech, já jsem přelouskal Wingdings a hru, Rosťa skoro všechen zbytek. Neodhalili jsme akorát ZAKLAD a AUTO jsmee považovali za Mazdu a ZIVOT za břicho (ale to kupodivu sedí taky). Ale už si nepamatuju, koho napadla škola.

Olympiáda nám taky nešla, zatvrdli jsme na tom, že jednička byla Praha (kandidát na OH 2016) a dvojka Garmisch-Partenkirchen (OH 1936), takže jsme i na dalších hledali podobnou spojitost. Na princip jsem přišel bohužel až s křížkem po funuse, resp. těsně před funusem, každopádně už bylo pozdě.

Šifry z druhé sady už trochu přidaly na obtížnosti, ale zas ne moc. Letošní Sendvič vypadá lehčí, než ten loňský.

Přestávka

O přestávce jsme bohužel neměli žádné sendviče, kdyby ano, možná vyhrjeme ;). Zato Chlýftým a spol. si připravil sendvič přímo kolosální. My jsme aspoň udělali skupinové foto a zahráli si partičku Bulánků.

3. sada

Kdyychom si správně přečetli zadání 301, mohli jsme být o čtvrt hodiny lepší. Ondra s Terkou báseň rozluštili, já jsem dodal, že hledáme křemen a TOPAZ byl na světě. Ach jo. Příště pár dioptrií navíc.

Klávesnici jsem přeskládával já, nejdřív jako pako ve Wordu, pak jsem na to využil šikovný prográmek ze stránek našeho profesora na Aplikovanou matematiku. Substituce za abecedu mi sice moc nevycházela, ale podstatný poslední odstavec ano.

Hudební šifru opět měli Ondra s Terkou. Na zjištění hesla jim stačila asi půlka uhodnutých písní. Ale nepoznali Hymnu Tmou.

Na náboženství jsme se vystřídali všichni, ale nikomu se nepodařilo přijít na řešení. Rosťa sice při vypisování jen těch náboženství s více než třemi zástupci došel k morseovce, která dávala heslo EMEZ, takže jsme zadali ZEME, ale bylo to špatně. Ještě jsme na to vyplýtvali jeden pokus, ale ten už si nepamatuju.

Toto byla zase úloha pro Rosťu. 32 měl docela rychle. Teď už jsem si zadání přečetli a napsali to správně.

Z této sady se nám zase nepodařilo dát jednu šifru. Většinou to zase byly věci na znalosti (písně, náboženství) a mechaniku (klávesnice a 32. Ale opravdu se mi líbila 301, ačkliv jsem na ni nepřišel :) (možná věty ypsilony trochu bily do očí).

4. sada

Obrázky jsme opět nedali, ale morseovku jsme zkoušeli. Bohužel po celých řádcích a jenom lidi–nelidi. Pořád jsme si mysleli, že skupin obrázků je tam víc (politici, vojáci, demonstrace...). Když o tom teď přemýšlím, zasloužili bychom na zadek :).

Sloučenku jsem vyluštil s Rosťou a Setem, byla hodně lehká, když v zadání bylo přesně napsáno, co s tím. Nějakým zvláštním způsobem jsem z rozměrů vyhodil délku, ale po chvíli mi to došlo. Ale i tak jsou některé věty opravdu zajímavé.

Zkratek v 403 si první všiml Rosťa, čísla už nám došla víceméně všem. Opět po konzultaci se zadáním posíláme OSN.

KOD jsme odhalili jako druzí, ale se ztrátou pouhých pár sekund. Kdybychom Seta nepřemlouvali, ať ještě chvíli počká, mohli jsme být první. Ale kdyby nás poslechl, mohli jsme dopadnout jako Krtci, kteří měli několik špatných tipů.

Poslední půl hodiny čtvrté sady jsme už nevyluštili žádnou šifru. Kdybychom dotáhli nápad s morseovkou na obrázcích do konce... Ale žádné kdyby. Od 19.45 jsme napjatě čekali, jestli si páté místo udržíme až do konce, a nakonec to vyšlo, takže jsme se oproti loňsku posunuli o 36 míst nahoru.

Ještě jednou blahopřejeme Krtkům rudým k vítězství a přejeme upřímnou soustrast těm, co systém nevzal odpovědi těsně před koncem (hlavně Prahorám).

Aleš



Zpět na zápisky