Zážitky a reakce týmů


Tým "Odpověď je 42" napsal:

Úvod

Náš tým úplně na hru zapomněl, byl tak připraven jen Lukáš. Ten k sobě našel jednoho kamaráda, který chtěl někdy nějakou šifrovačku zkusit, ale na žádné nikdy nebyl. Na chvíli se k nám ke konci přidal i vedoucí týmu Martin, ale zas s dětmi v zádech.

101. - Vločky

Tuhle šifru převzal náš benjamínek a hned nadšeně hlásil úspěch.

102. - Perný rok

Potěšila. Byla jasná, logická, a zrovna tenhle princip zjištění písmen sami často používáme. Dala nám naději, že to dnes půjde a neskončíme poslední. Jen jsem si napřed zbytečně vypsal všechna jména z kalendáře k datům.

103. - Píseň

Napadlo nás několikrát, že "Ostrava" se opakuje až moc často. Že to ale nebude dílčí řešení, ale "vykřičníky", jsme nezjistili. Kvůli špatným odpovědím jsme nakonec získali 30 minut navíc.

104. - Barevná abstrakce

Barevné čáry nám nedělají dobře, na tohle jsme ani nekoukli.

105. - Poučky do života

Tuhle jsme taky úplně přehlédli a tím pádem i přeskočili.

106. - Spojnice

Vypadá to, že jsme nic nedělali, ale ani na tuhle šifru jsme ani očkem nepohlédli.

107. - Zoologická expedice

Na téhle šifře jsme strávili skoro polovinu veškerého času první sady. Šifra nás krásně vedla až ke kameni úrazu, tedy převodu M/Ž na morseovku. Líbilo se nám, jak jsme se jí prokousávali, ale pak nás zásadně zklamala.

108. - Tak plyne čas

Na tuhle šifru jsme trochu koukli, ale nakonec ji neluštili.

201. - Binární AEIOU

Nad touhle šifrou jsme strávili nějaký čas, ale zpětně koukáme, že jsme šli totálně jinou cestou.

202. - Starší design

Ízy bizy. Jen byl trochu problém to řešit v jednom člověku. Tak jsme na to vysadili celý tým (slovy: dva) - jeden diktoval, druhý zapisoval.

203. - Závod

Věděli jsme, co s tím, jen nám chyběl ten jeden nápad, čeho je to pořadí.

204. - Elektrická

Taky jsme přeskočili.

205. - Skrytá zvěř

Tady jsme se dostali asi do půlky - zvěř identifikovali (ačkoliv nám do zvěře moc neseděl had), ale že tam jsou schovaná ta písmena, jsme si opravdu nevšimli.

301. - Jména

Zkoušeli jsme všelicos, ale jak přesně získávat písmena, jsme nezjistili. Bylo tam prostě strašně moc jmen.

302. - Kuličky

Einsteinova hádanka padla za chvilku, ale co s tím dál? Použití jednotlivých metod nás napadlo, ale na tabulku 4x3 se nic použít nedalo. Dělat to na jednom řádku nás nenapadlo.

303. - Obrázky

Tady nás to moc bavilo. Po přiřazení jsme si vzpomněli na 60minutovou šifru na poslední Tmou a hledali i druhý význam. A to byl ten přesný nápad. Tabulka byla super, mohla nádherně odhalit nezjištěná a chyby.

304. - Dračí sendviče

U šifry se k nám přidal třetí člen týmu s tím, jak se má asi procházet, a pak jsme po společné kontrole došli až k řešení. Jen navádění k opakování celého postupu, ale rychleji, bylo zavádějící. Jinak se líbila.

305. - Texty oděné do barev

Tohle jsme úplně přeskočili a udělali jsme asi dobře ;-).

306. - Domečky

Odděleně skládal týmový kolega a podařilo se bez kooperaci s námi.

307. - Bazén

Jediný nápad, který jsme dali téhle šifře byl, že pool asi bude kulečník, ale dál jsme šli jinam.

308. - Kreslená

Tahle se nám taky moc líbila. Přísloví a sousloví jsme nějak haluzově zjistili při brainstormingu všech možných iniciací. I tak jsme na sebe pyšní, že jsme ji vymysleli ve dvou lidech. Dva pojmy jsme nedali, naštěstí jsme _ODS_RT domysleli správně. Při pohledu na špatné odpovědi jiných týmů nám dost zatrnulo.

401. - Hvězdičky

Vyluštěno v posledních minutách (desítkách minut). Nakonec nás sudoku napadlo. Na poslední fázi byl plně vyhrazen jeden člen a zázračně mu to vyšlo. Ale doporučovali bychom, když se objevuje úplně stejné slovo, aby tam byl i úplně stejný obrázek.

402. - Bezq

Vůbec jsme nekoukali

403. - Popis čtverců

Po chvíli brainstormingu se podařilo krásně vyřešit. Líbila se.

404. - Kroužek

Kolem postupu řešení jsme běhali pořád v dalekém kroužku. Nebyli jsme daleko, ale nepodařilo se nám po několika pokusech ani začít.

405. - Mlha

Když jsme viděli, že po 10 minutách má polovina týmů správnou odpověď, koukli jsme na ni ... a povedlo se. Naštěstí jsme nezkoušeli heslo "kocovina", ale zbytek týmu přesvědčil řešitele ke zkorigování myšlenkových pochodů.

Závěr

Ačkoliv náš tým už pár šifrovaček vyřešil, dnes jsme byli spíš začátečníci. S jedním šifropanicem, na dálku a jen ve dvou nás naše umístění 249. dostatečně potěšilo. A ještě víc, když pětičlenné týmy kamarádů byly až za námi. Tak díky za hru!

Zpět na zápisky    -   Vizitka týmu