Zážitky a reakce týmů


Tým "Vojtíci" napsal:

Úvod

Šifry jako vždy kvalitní a dobře vyladěné. Trochu lehké letos, takže se rozhodovalo o medailích jenom na čase, ale asi to nevadí.

101. - Vločky

Takových šifer už bylo...ale neurazí

102. - Perný rok

Oceňuju konstrukci se stoupajícími roky i daty.

103. - Píseň

Banger! Pan Fenek jako vždy super. Sice jsme měli s šifrou problémy, nejdříve lušticí, když si píseň poslechli dva severomoraváci a neshledali na přízvuku nic divného, a pak dolušťovací, kdy jsme nepřišli na vykřičníky a furt tam cpali Ostravu. Jinak pro Matěje - ostravsky přizvuk se vyznačuje tim, že je nejen kratky, ale rozlišuje stryktně i a y, takže tfrde y je jenom tam, kaj je fakt tfrde, inači je měke. Třeba "anI v nocI nejsme samI na ulIcI s hospodamI", tam su same měke!

104. - Barevná abstrakce

WTF. Asi je dobře, že je na Sendviči taková haluz, kterou dá jenom pár týmů...ale tohle fakt je dobré hulení :-))

105. - Poučky do života

Proč tam jsou skoro samá dlouhá slova a jen omezené sady slovních druhů, to mi zatím nedochází. Já bych naopak využil faktu, že hned tři písmena slova Sendvič tvoří jednopísmenná slova a i dvojpísmenná se tvoří dobře (se, na, do, ví, čí...) a cpal tam ty spojky a předložky, ať ten text je míň zhulený.

106. - Spojnice

Nějak nebylo potřeba využívat celé konstrukce šifry, prostě se napsala písmena tam, odkud mířily šipky a zbytek se přečetl. Podle mě by to byla zajímavá těžká šifra bez kótování těch šipek, ale s jejich rozlišením třeba nějakým čerchováním.

107. - Zoologická expedice

Jak už tady zaznělo, šifra s podobným základem byla doslova na *minulé* hře (Palapeli), takže meh...

108. - Tak plyne čas

Jedna ze dvou, které jsme nedali. Asi to mělo padnout, ale bylo málo času. Ta analytika je dobrá, celkově to není špatná šifra.

201. - Binární AEIOU

Škoda té chyby v zadání, trochu nás zdržela. Jinak pěkné a zábavné

204. - Elektrická

Dobrý nápad! Luštění trvalo chviličku, možná by bylo zajímavé, kdyby řešení bylo napsáno písmenky z daných tvarů.

205. - Skrytá zvěř

No jo, krátké názvy zvířat, to bude nějaká lexikální šifra. Takže celkem přímočarý postup. Neurazila.

302. - Kuličky

Tady jste mi vybili připravovanou šifru na TMOU, ale kamarádi mě ujistili, že takových šifer už na hrách bylo více, takže žádná škoda :-) My jsme nepochopili čtvereček kolem Poláka a měli vypsaná všechna písmena. Dobré bylo, že jenom to maso dávalo smysl.

303. - Obrázky

Krása! Mám rád morseovková slova a tady se ty významy krásně spojovaly. Provedení spíš triviální, ale nápad hodnotím vysoko.

305. - Texty oděné do barev

Výborná šifra! Díky za odkaz na bývalou TMOU abecedu, i my jsme na TMOU používali tenhle permutační princip zhusta, takže nečinil problémy. Pořád mi přijde trochu overkill/trojan ta stejná délka řádků a některé divné obraty, které z toho plynou, ale trochu to smysl dává. Přiřazení barev ročním obdobím jsme museli povysporovat, protože za mě léto je více červené a podzim žlutý, než naopak. Ale jinak moc pěkné.

306. - Domečky

Docela lehká šifra, akorát my jsme tam trochu zmatkovali. Další zajímavé těleso.

307. - Bazén

Nápadovka, stejný princip byl nepříliš dávno snad na Bedně nebo někde. Ten fakt, že jde napsat jakékoliv písmeno kromě W, které se stejně moc nepotřebuje, se mi líbí, akorát už to znám odjinud.

308. - Kreslená

Pěkné, čisté. Zpětně se mi ty významy v přesýpacích hodinách hrozně líbí a vlastně bych je chtěl vidět využité víc: budoucnost, přítomnost, minulost, živý, mrtvý... Dalo by se ještě spousta věcí - starý, mladý, novorozeně, dlouhověkost, koma, Dorian Gray, Návrat do budoucnosti..

401. - Hvězdičky

Další šifra ze šuplíku, co můžu vyhodit. Ale taky ten nápad je dost obvious, takže to už určitě párkrát bylo. Jinak luštění byla zábava, až na to, že jsme měli DOLŮ místo DOLE, a pak to bylo ve sporu už v zadání :-)

402. - Bezq

Krásná analytická! Všechno přímočaře sedělo a je vždycky slast vidět, jak minimalistické zadání může vyústit v krásnou sebepotvrzující vícekrokovku.

403. - Popis čtverců

Jo, proč ne?

404. - Kroužek

Tybrďo, doteď koukám, že to jde vlastně vyluštit. Sranda je, že na princip jsme přišli díky Panamě, kterou jsme brali jako hranici mezi Severní a Jižní Amerikou, což zaprvé není pravda a zadruhé to v té šifře není. Ale stačilo to...

Závěr

Fakt vyvážená hra, díky moc orgům a doufáme, že Sendvič nikdy nezemře! Musím říct, že čtvrtá sada je asi nejkompaktnějších pět šifer, co jsem kdy viděl pohromadě.

Zpět na zápisky    -   Vizitka týmu