Zážitky a reakce týmů


Tým "Slepý mezi jednookým" napsal:

Úvod

Po prvních dvou sadách jsme měli strach, že jste letos podcenili obtížnost, ale druhá polovina (a zejména 4. sada) už (ostatní) týmy potrápila, takže nakonec v pohodě.

Poznámka: Číselné hodnocení je výsledkem týmové porady, slovní komentáře psal Lama.

101. - Morseovka je ...

Chápu snahu zařadit i nějakou opravdu jednoduchou úlohu, ale tohle mi přišlo už trochu moc.

102. - Rekonstrukce

Nádherný nápad a i samotná logická úloha rekonstrukce zápisu nebyla zadarmo, což je velké plus.

103. - Definice

Nápad je velmi milý, ale provedení tady dost kulhá. Slovo "ROBOT" jsme měli hned a zbytek tajenky nás spíš zmátl, určitě šla vytvořit i nějaká méně zhulená (chápu, že musela být dlouhá, aby člověk odvodil princip). Stejně tak se mi líbí myšlenka používat slova v jiných pádech, ale v takovém případě bych volil spíš podobu souvislého textu (co věta, to jedno "polo"slovo.

104. - Youtuber

Pěkný nápad, vtipné provedení. Část týmu trošku nadávala, že otáčení kostek mátlo.

105. - 18+

Příjemná nápadovka, oceňuji, že totálně nezhaluzitelná. Nápověda v názvu asi nemusela být, ale je hezky nenásilná.

107. - Labyrint

Trošku vypečenější tajenka (třeba "hlavní město Chorvatského souseda" a někde to upřesnit počtem písmen) by tady neuškodila, aby se to nedalo vyhaluzit z půlky řešení, ale jinak hezká šifra a velmi elegantně zkonstruovaná.

201. - Tabulka

Pokud by toto bylo na startu nějaké šifrovačky, kde jednotlivé dílky by tým obdržel za splnění nějakých drobných úkolů), přišlo by mi to super, takhle vůbec nechápu, proč to bylo "rozstříhané".

202. - Čísla

Možná je to sadistické, ale mně by se opravdu líbilo nechat se týmy vyráchat v tkm, že nejsou schopni opustit Brailla a vinou toho třeba i nevyřeší takhle roztomilou lehkou šifru :)

203. - Dětská

Super nápad, perfektní infantilní provedení.

204. - Jazyková

A puzzle in foreign language where you actually need to (sort of) understand it?
C'est impossible! Cui honorem, honorem. Wunderbar!

205. - Romantická

Hezká nápadovka.

301. - Šipky

Pěkná past na zkušené týmy, které ihned vidí mřížku, a tak si neudělají "P", ale hned tápou, co s tím.

302. - Had

Nic nového, ale pěkné provedení.

303. - Pivot

Poměrně klasická myšlenka, ale obzvlášť čtení tajenky (které u šifer podobného typu často bývá dost násilné) je tady vyřešeno velmi elegantně.

305. - Myš

Myšlenka šifry nám nijak neučarovala, ale zejména provedení zde nestálo za moc. Dost trojanů (např. obrázky jsou v šifře dost často nakupeny - sáně a výtah dole, 4 esklátory vedle sebe atd.) a správně určit, kam se některé věci pohybují, jde jen tak, že víme, co chceme, aby vycházelo za tajenku.

306. - Posloupnost

Udělat posloupnost bez posloupnosti je docela neotřelé, pěkný nápad.

307. - Písničky

Ta slova "léto" tam nemusela být a závěrečné heslo šlo asi vymyslet i nějak lépe, než takto, navíc teoreticky nebylo vůbec potřeba objevit "když jsem já sloužil", stačilo najít synonymum ke slovu "kačer" na 9 písmen. Ale nápad velmi pěkný.

401. - Šachy

Šachová úloha, ve které se skutečně hrají šachy, ale zároveň není potřeba nic víc než znát pravidla? Nádherný nápad!

402. - Na jejich počest

Nic extra nového a dá se prostě uhádat tím, že zadáme postupně všechny osoby na bankovkách, ale milá šifra.

403. - Kód

Nikdy bych nevěřil, že takováto šifra projde na nějakou hru a její průměrné hodnocení přesně odpovídá mému očekávání. Většina lidí zkrátka nechce řešit šifru, která je čistá analýza. A ještě k tomu z velké části gramatická! Já osobně bych ocenil kdyby takových šifer bylo více a považuji ji za nejhezčí šifru letošního Sendviče a jednu z nejhezčích (a zejména nejprecizněji vypilovaných) šifer, co jsem kdy viděl.

404. - Ta na deset

Dvojí použití rovnice je nanejvýš fikané a nápad, jak tuto myšlenku využít k získání tajenky je rovněž krásný. Chválím rovněž hint na "nematematické" řešení rovnice v podobě posunu znamének blíže k levému operandu.

405. - Mlha

Je obdivuhodné, že po 13 letech máte stále takto nové a zajímavé nápady, jak udělat Mlhu. Asi nebylo nutné až tolik hintovat, ale ten nápad je skutečně výborný.

Závěr

Několik opravdu moc pěkných kousků, celkově super hra, ale mohla být o trošičku těžší (no, nám se to kecá, co? :D)

Zpět na zápisky    -   Vizitka týmu