Zážitky a reakce týmů


Tým "Tatarkový klub" napsal:


Před startem


Sraz u nás v bytě je domluvený na 14:00. Z toho vyplývá, že v půl třetí jsme už všichni a přípravy jsou v plném proudu. Najít v našem malém obýváku místo pro čtyři notebooky, tiskárnu a mísu sendvičů a splnit přitom podmínku, aby konferenční stolek zůstal volný na papíry, není jednoduché. Pak ještě předstartovní foto a dvě minuty před třetí začínáme v pravidelných intervalech aktualizovat stránku se zadáním.

Sada 1


101. Četa


Tenhle úkol na začátku přeskakujeme a věnujeme se ostatním. Jirka s Petrem se k němu dostávají až ke konci prvního kola. Abeceda je odhalena celkem rychle, zmatky způsobí přečíslování – kluci nemají napsaná písmena, ale řadu čísel a na konci berou čísla po přečíslování, z čehož vychází nesmysl. Až o přestávce zjišťujeme správný postup.

Hodnocení: Pěkný úkol, dobře vymyšlený, zajímalo by mě, jestli bychom odhalili fígl s těhotnou ženou… :-)

102. Správným směrem


Na obrázky koukáme všichni najednou a házíme nápady. Ibise identifikujeme okamžitě, první obrázek může být jasan nebo akát. Madona… a na tom šestém obrázku je důležitý ten trám nebo garniž? A co je zač ten učenec? Pak se kluci zastavují nad vagónkem a dohadují se, jaký je to typ. „Vagón klád,“ vypaluju a myslím to spíš jako fórek. Ale tím je jasno. Pak už to jde rychle a určit azimut východu není žádný problém.

Hodnocení: Celkem zajímavý princip, akorát ý mi připadá matoucí a pomocných slov je u některých písmen spousta různých variant. Třeba na ch znám „chléb nám dává“. Nakonec si bereme k ruce Manuál Tmou a ověřujeme slova podle něj.

103. Erben a Mácha


Že půjde o to najít v textu části, které patří jednomu nebo druhému pánovi nás napadlo hned. Řeší to Jirka s přispěním ostatních, já na ně ze sousedního pokoje, kde sestavuju flétnu (jó! konečně noty, které půjdou opravdu zahrát!) volám, ať to podtrhávají různými barvami. Takže celkem dobrý postup, akorát jsme ani s pomocí strýčka Googla neodhalili všechno a nedochází nám tedy ty trojice. Odkládáme tuto úlohu na později a už se k ní do konce kola nedostaneme.

Hodnocení: Princip zřejmý na první pohled, dokonce i ta grafická šifra je v textu zmíněná, akorát nevím, jestli by nás napadlo hodit to do tabulky. Celou dobu jsme se snažili najít něco přímo v tom textu.

104. Kurýr


Ondrovo sólo. Chvíli na to kouká, pak prohlašuje něco o tom, že první a poslení řádek jsou stejně dlouhé a za chvíli nám v PSpadu ukazuje jasně viditelnou SUNKU. Že kurýr v názvu byla nápověda nám dochází až po odeslání úspěšného řešení.

Hodnocení: Rychlé, lehké, aspoň nám to zvedlo sebevědomí. :-)

105. Noty


Sláva, konečně noty, které se dají (a mají) zahrát! Sestavuju flétnu a hraju. Postupně poznáváme všechny písničky až na druhou. Ta odolává tak vehementně, že úlohu odkládáme a ani k této se už nestihneme vrátit. Škoda. „Město“ odhaduju i s chybějícím písmenem, ale to nemůže být kód, má málo písmen. Víc bez té druhé písničky nejsme schopní vymyslet.

Hodnocení: Pěkné, moc pěkné. Akorát mě trochu zmátla špatná pomlka v poslední skladbě.

106. Kostka


Zase jedna krychle. Ondra se ujímá skládání jednotlivých částí, po prvním pokusu zjišťuje, že to má zrcadlově, tak to předělává. Čája to popisuje a sestavuje a oba pak společně s Jirkou vyčítají kód.

Hodnocení: Taková šifra nešifra. Nebylo na tom co řešit, jenom se to muselo podle návodu co nejefektivněji udělat. Nic proti tomu, prověřuje to schopnost týmu efektivně si rozdělit práci, jenom mám pocit že šifer tohoto typu bylo zbytečně mnoho (kostka, sudoku, šachy, neprůchodné bludiště, hrátky s čísly, set).

Sada 2


201. Báseň


Hned po přečtení je jasné, že půjde o schéma rýmů. Chvíli zkouším rýmující se verše nějak kupit k sobě, za tím účelem si to barevně zvýrazňuju a celkem rychle v tom vidím morseovku. Dokonce na první pokus správně otipuju tečky a čárky, oddělovače jsou celkem jasné :-)

Hodnocení: Na nějakou pěknou básničku jsem se těšila, tahle mi přišla skoro až moc lehká, žádné hraní se slovíčky a slabikami. Ale líbila.

202. Set


Řešení se ujímá Čája. Jenomže příliš zbrkle čte zadání a snaží se o něco úplně jiného. Když se mu to nedaří, přidává se Jirka a za nějakou dobu nalézají správnou kombinaci.

Hodnocení: U téhle úlohy spočívala moje účast pouze v tom, že jsem odeslala nadiktované řešení. Jako logická úloha dobré, šifrou bych to nenazvala.

203. Hrátky s čísly


Jirka s Petrem dodávají A, Ondra B a já s Jirkou C. Chvíli nám trvá přesvědčit Petra, že je jedno, jestli bylo ovcí 6 nebo 4  Pak už jde jen o to ta čísla správně sečíst.

Hodnocení: Další úloha, kde nebyla žádná záhada, šlo jen o to, jak to udělat co nejefektivněji.

204. Značná redundance


K téhle úloze se dostáváme až ke konci a podstat se jen díváme na zadání, konstatujeme, že nás nic nenapadá a jdeme dál.

Hodnocení: Není co hodnotit.

205. Vigenerované bludiště


Pouštíme se do toho s Ondrou. Že měkké i v názvu nebude chyba, mi dochází okamžitě a píšu to do Googlu, protože vůbec netuším, o co jde. Čája se mi to mezitím snaží vysvětlit a dokonce mi vnucuje nějakou tabulku, ale dělá to tak složitě, že ho spíš ignoruju. Nakonec ale složením informací z obou zdrojů docházím k závěru, že to vlastně důvěrně znám, jenom jsem nevěděla, že se to tak jmenuje. Po přepočítání sloupečků a řádků v bludišti to do sebe zapadá jak prdel na hrnec. Doplňujeme písmena na místa otazníků, ale dochází nám čas. Správnou cestu bludištěm Ondra bohužel nalézá až po ukončení kola.

Hodnocení: Tohle se mi líbilo. Dostatek nápověd a zároveň to nebylo jasné úplně na první pohled. Akorát jsem mohla líp poslouchat Čáju a podívat se na tu tabulku, co mi vnucoval, nemusela jsem ztrácet čas s Googlem.

Sada 3


301. Plagiáty


K téhle úloze se vracíme průběžně během celého druhého kola, ale vždycky ji zase rychle opouštíme, protože nejsme schopní na nic přijít. Poznáváme Dalího, Gogha, Avignonské slečny a Monu Lisu, zkoušíme různě kombinovat s názvy obrazů i jmény jejich autorů a nic. Moje poznámka o tom, že název plagiáty bude určitě mít nějaký význam, bohužel, ač opakována asi třikrát, zcela zapadá. Sama si nacházím na webu Monu Lisu a napadá mě hledat rozdíly. Soustředím se na barvu pozadí, zákruty cestičky, prostě snad na všechno, jenom chybějící ruky si jaksi nevšimnu… No na zabití…

Hodnocení: Pěkná šifra, rozhodně jsme ji mohli dát, kdybychom se na ni trochu víc soustředili a dali hlavy dohromady.

302. Osmá hodina


Moje sólo. Jirka mi to po přečtení podává, ať se na to podívám, že on v tom nic nevidí. Jediná exaktní informace v textu jsou časy, tak si je při druhém čtení vypisuju. Když na papíře vidím 1918 (nevím proč mě napadlo napsat to po vzoru JAGu bez dvojtečky), secvakne mi to. Rychle znovu prolítnu text a ověřuju teorii. Pak už jen oznamuju zbytku týmu, že zadávám řešení. Nikdo netuší, jak jsem na to přišla :-)

Hodnocení: Tahle šifra se mi líbila asi nejvíc (že by proto, že jsem ji vyřešila?).

303. Srovnávací sudoku


Jirka s Ondrou se na tom zasekli na pěkně dlouho a stejně to nedali. Podle mě to byla chyba, kdyby se na to vykašlali a zapojili se jinde, mohli jsme toho možná vyřešit víc. Holt špatná koordinace činnosti.

Hodnocení: Opět šifra, která není šifrou. Navíc hodně časově náročná. :-)

304. Elitní kód


Tohle jsem poprvé pořádně viděla až po ukončení hry. Nicméně Petr a Jirka se toho zhostili na výbornou a celkem rychle odhalili text hádanky i její řešení.

Hodnocení: Princip asi na první pohled zřejmý, jinak jsem zaznamenala jen jak se kluci dohadovali o tom, co znamená „coolmeni“.

305. Infantilní sedmipísmenná


Jó, infantilní, to je naše. Na to máme potřebné předpoklady :-) Zvláště pak Čája. Nejdřív zkoušíme zapisovat slova – události, jména, místa. Pak zjišťujeme, že všude je osm znaků a začínáme pracovat s daty. Zdaleka nepoznáváme všechno, ale když nám vychází 1378, Čája navrhuje jestli to není založení Karlovy university. Říkám že ne, že to bylo 30 let před tím, ale napadá mě něco jiného. Ověřuju to Googlem a zjišťuju, že je to skutečně rok úmrtí Karla IV. Čája počítá písmena, schvaluje to a posíláme řešení.

Hodnocení: Obrázky mohly být ve větším rozlišení a kontrastnější. Některé se „luštily“ opravdu špatně (ne po stránce významu ale vůbec zjistit, co na nich je nakreslené). Jinak se nám šifra líbila.

306. Neprůchodné bludiště


Ondrovo sólo. Hned po shlédnutí a vytištění řešení prohlašuje, že si tam označí uzavřené oblasti a za chvíli hlásí, že stačí prokopat jednu stěnu. Pak ještě hledá nejkratší cestu a společně zapisujeme písmenka, která na ní leží. Bludiště je ve výsledku krásně barevné. :-)

Hodnocení: Jasné, celkem rychlé, opět ale nešlo o to přijít na princip ale pouze na nejefektivnější cestu.

Sada 4


401. Slovní transpozice


Tahle úloha celkem dlouho zůstává nepovšimnuta, pak se na ni dívám, kopíruju do Wordu a snažím se ta slova přeházet tak, aby to dávalo smysl. Když objevím „jedno z abrahámovských náboženství“, „barvení kulatých předmětů“ a „větévky“, napadají mě Velikonoce a posílám to bez dalšího ověřování. Naštěstí je to správně :-)

Hodnocení: Celkem dobré, ale možná by to bylo zajímavější, kdyby z těch několika pojmů nebylo řešení tak evidentní a muselo se to opravdu aspoň nějak seřadit.

402. Jak nedat mat


Práce celého týmu, postupně probíráme všechny bílé figury a chvíli se dohadujeme, co je a co není mat. Pak nalézáme jedno řešení a chvíli ještě ověřujeme, je-li skutečně jediné. Je, zadáváme ho.

Hodnocení: Šachy nehraju, netuším, jestli je to originální nebo převzatý příklad, jak tvrdí některé jiné týmy, ale je to celkem zajímavé. Jen mi připadá, že těch šifer, které vlastně nejsou šifry, už je zbytečně moc.

403. Stará parta


Celkem rychle nás napadá, že jde o města, Petr s pomocí Googlu zjišťuje jaká. Zdaleka ne ve všech případech se daří. A jakou mají souvislost? Co s tím dál? Napadá nás, že je třeba doplnit jedno místo otazníku. Taky víme, že jsou všechna evropská. Bohužel, tady se nám vymstilo, že jsme nevěnovali dostatečnou pozornost názvu šifry. Až po ukončení hry (když se podíval na nadpis) Čájovi došlo, že „stará parta“ je původní patnáctka EU…

Hodnocení: Pěkná šifra. Pro nás hodně googlovací a vůbec nevím, jak bychom hledali komu patří ty průměrné teploty, ale princip se mi líbil.

404. Vzkaz


Čája zjišťuje, že tam chybí čárky a tečky a doplňuje je. Snaží se na to napasovat morseovku. Když nemůže na nic přijít, ukazuje mi to, ať ověřím tu doplněnou interpunkci. Chvíli se taky snažím vymyslet, jak na to narvat morseovku. Pak si všímám, že tři v textu přítomná jména začínají na r,s,t. Je to náhoda, že jsou to písmena v abecedě za sebou? Chvíli zkouším něco vymyslet, pak to vzdáváme. Tenhle úkol tedy nemáme.

Hodnocení: Chybějící interpunkce byla podle mého názoru zavádějící. Zajímalo by mě, jestli to byl záměr nebo si to orgové neuvědomili. Když jsme se pak soustředili na tuhle zdánlivě logickou variantu, nevšímali jsme si už písma.

405. Mlha


Díváme se na to s Čájou až někdy před koncem hry. Zcela zblblá z loňské Mlhy, kterou jsem v rámci tréninku před dvěma dny vyřešila po prvním přečtení (a pak půl dne váhala, jestli se mám podívat na řešení nebo ne :-)), vymýšlím krávoviny a nenapadne mě rozebrat to skutečně logicky. Taky už se blíží konec, takže i tahle úloha odolává.

Hodnocení: Pěkná mlha, ale loňská byla hustší. :-)

Shrnutí


Vyřešili jsme 12 úkolů z 22, skončili v první půlce startovního pole. Takže jsme relativně spokojení. Některé úkoly jsme si zkazili vlastní blbostí, zmatkováním a špatnou koordinací a komunikací, dvě jsme o chlup nestihli. A za sebe musím říct, že mám radši šifry, ve kterých jde o to odhalit princip, než ty, kde je princip zřejmý nebo k tomu člověk dokonce dostane návod a jde jen o to udělat to co nejrychleji. Na můj vkus bylo těch druhých zbytečně moc.

Každopádně ale děkujeme orgům za fajn hru :-)

Sepsala a zcela subjektivně hodnotila Inka

Zpět na zápisky