Zážitky a reakce týmů


Tým "Borci v uvozovkách" napsal:


Komplikace začaly tím, že Katka nemá na sobotu hlídání pro Haničku, takže přijde i s ní. Pokračovaly tím, že Hanička v pátek dostala neštovice. A vyvrcholily tím, že se v sobotu ráno konečně ozval Kosťa - jenže s tím, že má chřipku a na luštění se necítí... Dopoledne jsem tedy strávila sháněním pátého člena do týmu, přičemž několik známých si nechalo situaci se zájmem dlouze vysvětlit, nicméně žádnou posilu nám to nepřineslo. Zato čas letěl tak rychle, že jsem ani nestihla Kosťu odhlásit. Ve skutečnosti jsme tedy luštili ve čtyřech - tři v Brně u nás doma a Medvěd v Praze, připojený přes Skype.


1. hodina

Start můžeme objektivně zhodnotit jako nezvládnutý. Katka s Haničkou přichází těsně před třetí, narychlo se spojujeme s Medvědem, jenže místo soustředění na start hry vypravujeme děti na procházku. Pár minut po třetí si všímáme, že už je zveřejněno zadání, a Katka okamžitě objevuje ŠUNKU. Letmo hlídneme na noty, za pomoci flétny bravurně odhalujeme písničku Okolo Třeboně, jenže kód má mít víc než 5 a míň než 10 písmen, takže OKOLO TŘEBONĚ to nebude. A ani PASOU, ani KONĚ. Co s tím? Medvěd se pozastavuje nad tím, že tam žádné noty nevidí. A nejen noty, nevidí dokonce vůbec žádné obrázky. Posílám mu teda přímé odkazy. Mezitím dorazil Maf, takže jsme konečně kompletní. Je půl a Tykadla už mají 5 úloh vyřešených... Jelikož skládání kostek, šedesátistěnů a dalších patvarů z okolo ležících papírů je Mafovým známým koníčkem, ukazujeme mu zadání KOSTKY a než se nadějeme, vyluští ji bez skládání, jen tak na kousíčku papíru. Pak po společné úvaze usuzujeme, že okolo Třeboně nemůže být nic jiného, než TŘEBOŇSKO. Podle orgů může :-(. Hlídneme tedy do mapy a je to jasné. Okolo Třeboně jsou RYBNÍKY. Taky ne. Zkoušíme tedy Google. Aha, "Okolo Třeboně" je FESTIVAL! Ale ani to není ono. Navrhuji vyzkoušet TŘEBOŇ, ale nakonec souhlasím s ostatními: Blbost, TŘEBOŇ přece není okolo Třeboně... Takže máme 3 špatné odpovědi (dle zaznamenaných akcí ve hře dokonce 4, což nechápeme) a noty, které jsou tak jasné a krásné, zůstávají bez řešení. Na čtení delších zadání 101 a 103 se opakovaně nedokážu soustředit, takže nakonec aspoň rozpoznávám na obrázku akát. Ukázkovou týmovou spoluprací vyluštíme SMĚR WÝCHOD, nedáme se zmást Ý ani dvojitým W a máme třetí správnou odpověď.


2. hodina

Medvěd hlásí, že vyřešil Četu. Nastiňuje nám řešení, ze kterého vyplývá, že řešením je CENOST s jedním N. Pozastavuju se nad tím a Medvěd obratem doplňuje, že N byla vlastně těhotná a porodila, takže vychází krásně CENNOST se dvěma N. Super. Se značným zpožděním opět zjišťujeme, že už byly zveřejněny úkoly 2. sady. Pokouším se metodou pokus-omyl o Set, ale zdá se, že by to chtělo lepší systém. Předávám tedy Set Mafovi. Katka mi ukazuje vypsané rýmy z Básně. Na její ABCAAACBC zkouším morseovku, ale vychází mi NOE-KSA-NGE :-(. A hle, na druhý pokus: AST-RON-AUT! Maf mezitím vyřešil Hrátky s čísly i Set. Vrháme se týmově na Značnou redundanci. Všímáme si opakujícího se začátku, nacházíme v morseovce STOJÍ STOJÍ, Maf to kontroluje v první variantě a Katka googlí: Stojí stojí beznožka? Bedla? Mohyla? Babice! Vrhám se na Vigenerované bludiště a Katka s Medvědem odhalují Máchu (škoda, že tiskem se nám grafická podoba rozhodila). Ale chybí nám cenné minuty z proflákaného začátku. Těsně po páté máme řešení obojího. Pozdě.

Medvěd: Šifra Mácha-Erben byl případ, kdy se proti nám všechno spiklo. Já si vytiskl šifru tak, že jsem měl konec posledního odstavce na další stránce a nějak jsem neměl potřebu si jej přečíst, tudíž mi unikla poznámka o grafické šifře a 4 písmenech. Katka si to sice přečetla, ale zase neměla správně vytištěné řádkování. Nedostatek komunikace pak způsobil, že informace se nešířily. Mám dojem, že když jsem šel na stránku a chtěl vložit UCHO, čas serveru ukazoval 17:00:10.


Pauza

Do pauzy vstupujeme na 38. místě, což rozhodně není špatné. Zvlášť když si uvědomujeme 2 vyřešené úkoly těsně po limitu a tu nešťastnou TŘEBOŇ... Vyluštili jsme vlastně všechno! Vaříme si kafíčko a děláme SENDVIČE. Strategie do další hry je jasná - dáváme si záležet a startujeme v 18:00. Dostáváme zprávu od orgů, že druhá stejná špatná odpověď se nám nebude počítat, takže máme na Třeboň přeci jen "jen" 3 špatné odpovědi.


3. hodina

Děti se vrátily z procházky, ale naštěstí je Pavel zvládá a vůbec nás neruší. Katka ze sebe sype jména malířů, hledáme v knížce i na internetu, ze jmen autorů ani obrazů nám ale nic nevychází. K tomuto úkolu se často vracíme, rozeznáváme další obrazy, všímáme si názvu Plagiáty, ale žádné slavné plagiátory ne a ne vygooglit... Po loňském Tmou má Maf naši plnou důvěru v řešení Sudoku, takže se o to nikdo jiný ani nepokouší. Maf s tím zato stráví skoro celé 2 hodiny a výsledkem jsou asi 4 vepsané číslice... Na čtení delších zadání se pořád nedokážu soustředit, a tak začínám vybarvovat Neprůchodné bludiště. Mezitím Medvěd hlásí, že vyřešil Elitní kód a chvilku nato i Osmou hodinu. Týmově rozeznáváme události na kresbičkách, váháme jen, co to ti tři králové hážou do vody. Nebo že by to byli Indiáni? Napadá nás, že rozpůlené tečky na okrajích naznačují spojení obrázků za sebe, a správně tipujeme, že výsledkem budou další dva letopočty. Katka vyhledává příslušná data. Maf mě upozorňuje, že když se mi vnitřní oranžová a vnější žlutá oblast v jednom místě bludiště dotkly, nemusím už dál vybarvovat ;-) a stačí jen najít nejkratší cestu s prokopáním onoho místa. Máme to!


4. hodina

Dalšího zadání si všímáme včas a rozpoznáváme úkol Jak nedat mat, který jsme před časem řešili. Kdybychom tušili, že se vedou nějaké zápisky o nejrychlejší odpovědi, měli jsme velkou šanci zapsat se do dějin Sendviče. S odstupem času nechápeme, proč jsme odpověď odeslali až v 19:21... Pomáháme Katce dohledat poslední data, avšak 14.5.1715 (vlastně v celém roce 1715) se podle internetu nic zajímavého nestalo (no jo, když to mělo být 1316) a ani 29.11.1?78 nám nijak nepomáhá. Medvěd začíná všechna data hledat znovu a psát si je celá. Ručně psaný Vzkaz si všichni pročteme, ale až na to, že Samuel byl Morse, nás nic nenapadá. Katka objevuje ve Slovní transpozici jasné zmínky o VELIKONOCÍCH a celý text ještě dolaďuje. Maf z Mlhy vyvozuje heslo BERAN, a protože my ostatní jsme z Mlhy nevyvodili nic, souhlasíme. BERAN to není, ale to už začínám chápat zmínku "jeden lže a druhej se ptá na krávoviny" a docházíme k logickému řešení: PONDĚLÍ. V obrázcích jasně rozeznáváme některá evropská hlavní města, vygooglíme lisabonské metro i kodaňské CPH. Názvu Stará parta si všímáme až v poslední chvíli, posloupnost TEPLOTY - GRAF - OTAZNÍK stejně ale nějak ne a ne rozlousknout :-). Ovšem příště budeme chytřejší - ve výsledcích vidíme, že zkušenější týmy to na pátý až devátý pokus v pohodě daly ;-)...


Konec

Končíme na 56. místě, i tak ale našem PROZATÍM nejlepším. V dobré náladě oslavujeme a přemýšlíme, proč jsme měli nepokoje na náměstí Nebeského klidu v květnu a ne v červnu? Proč jsem všechny přesvědčila, že obrázek smrti Jana Masaryka je První pražská defenestrace, jelikož tam jasně je, že 3 lidi v Praze letěli z okna dolů? Proč se Medvěd nezmínil o sypání čaje, když ho napadlo? Proč jsme nehledali rozdíly mezi plagiáty a originály? Ale hlavně: Kdo způsobil, že jsme VELIKONOCE vůbec neodeslali?!? ... Otázek zůstalo hodně a odpověď je jediná: Však počkejte příští rok!

Medvěd: Nepokoje na náměstí Nebeského klidu byly v červnu, protože tehdy tam přijely tanky. Bostonská čajová párty to jasně být nemohla, protože ten, kdo sypal čaj do moře nebyli indiáni.

Speciální poděkování

Pavlovi za tříhodinovou procházku se třemi dětmi.
Haničce za tříhodinovou procházku se začínajícími neštovicemi.
A samozřejmě orgům za skvělou hru!
DÍKY.

Za Borce v uvozovkách
Dana


Zpět na zápisky    -   Vizitka týmu